COMPORTAMENTUL COPILULUI. MODELE DE IMITARE A COMPORTAMENTULUI ADULTILOR
Toti ne straduim sa avem in fata copiilor nostri comportamente bune si foarte bune, prin care sa le dam un exemplu de "cum ar trebui sa se poarte in societate cu semenii lor."
Din numeroasele studii si cercetari, s-a dovedit faptul ca un comportament moral este invatat de catre copii prin observarea si imitarea modelelor adultilor. Prezenta modelelor de comportament util si generos s-a dovedit a fi foarte eficienta. Astfel, copiii sunt incurajati sa actioneze ei insisi in scop social benefic.
Studiile arata ca un comportament altruist are o influenta sporita asupra copiilor. Astfel, la randul lor, incearca sa fie grijulii si generosi cu ceilalti. In copilaria mijlocie (4-6 ani) comportamentul altruist al copilului se bazeaza pe mediatori cognitivi sau prescriptii normative interiorizate. Copiii, in urma experientelor repetate alaturi de adulti cu un comportament altruist, i-au auzit pe verbalizand despre importanta actiunilor lor si au fost incurajati sa se poarte la fel. (Bryan si Walbeck, 1970)
Copiii cu varste cuprinse intre 7 si 9 ani pot verbaliza spontan tipul de comportament altruist necesar pentru a putea ajuta. Acestia deja si-au formulat si insusit normele adecvate de comportament.
Copiii mici, cu varste pana la 7 ani, sunt inca in cautare de modele in adulti, pentru a descoperi tipul adecvat de comportament si situatia in care poate fi aplicat. (Peterson, 1982)
Cercetatorii au descoperit ca trasaturile adultilor au o influenta mare asupra dorintei si vointei copiilor de a imita un anumit comportament. Caldura si afectiunea au influente benefice in dezvoltarea comportamentului prosocial. Astfel, copilul este mai receptiv fata de adultul model care da dovada de afectiune si caldura in comportamentul sau.
Cand vorbim despre un comportament care arata putere si influenta, acesta are o influenta mare asupra comportamentului copilului. Din cercetari rezulta ca mama, fata de tata prin strategiile de disciplinare, are o influenta mai mare asupra comportamentului moral al copilului. Acest lucru se datoreaza si faptului ca, in cele mai multe cazuri, mama este cea care petrece cel mai mult timp cu copilul, deci reprezinta si principalul factor de disciplinare.
In comportamentele noastre, ca modele ale copiilor, trebuie sa tinem cont ca exista o consecventa intre ceea ce zicem si ceea ce facem cu adevarat. Copiii aleg comportamentul cel mai generos, afectuos atunci cand adultii din jurul lor spun un lucru si fac altceva.
Comportamentul prosocial este insusit de catre copii prin observarea si preluarea modelelor de comportament ale parintilor, adultilor in general. Caracteristicile comportamentului care cresc dorinta copiilor de a fi imitate sunt: caldura, puterea, competenta si, bineinteles, consecventa intre fapte si vorbe.
Cand au de ales intre un comportament rezistent in fata tentatiilor si altul care nu prezinta rezistenta, copiii il vor imita pe cel cu o rezistenta mai slaba. Daca adultul ii explica copilului despre comportamentul sau de autocontrol pentru a rezista tentatiilor (face apel la partile cognitiva si rationala), atunci sansele ca acest comportament sa fie imitat, cresc.
Articol inspirat din lucrarea "Psihologia varstelor"editia aIVa, autor Gratiela Sion (2007), Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti